sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Jope

Kuva: Taru Vallius

Nimi: Tarutuulten Tuulivoima
Syntymäaika: 11.8.2010
Rek.nro: FI50470/10
Sukupuoli: uros
Väri: riistanvärinen
Isä: BH Kirjohäntä Aitoalvari
Emä: Fihtolas Davvebiegga
Kasvattaja : Taru Vallius

Terveys:
lonkat C/C
kyynärät 0/0

Näyttelyt:
Haapavesi 16.4.2011: PEK2 (Hannu Talvi)

Muuta:
Nielurisat poistettu kroonisen tulehduksen vuoksi 02/2012

Kuva: Taru Vallius

Harkitsin todella pitkään toisen koiran hankkimista ja kun lopulta päädyin siihen tulokseen, että pentu tulee, sen ei pitänyt olla lapinkoira eikä ainakaan uros. Niin siinä sitten kuitenkin kävi, että ajauduin Tarun luokse katsomaan tuolloin 5-viikkoisia pentuja eikä siinä lopulta kauaa mennyt, kun ilmoitin, että se vapaana oleva poika voi muuttaa meille. Alkuun ei ollut ihan selvää kuka pojista oli meille tarkoitettu, mutta kun Taru sitten laittoi viestiä, että pentueen ainoa riista on meidän pentu, tuntui se heti ihan oikealta. 

Kuva: Taru Vallius

Jope oli alusta saakka hyvin erilainen pentu mitä Oka aikoinaan, mutta niin kai ne kaikki koirat omalla tavallaan ovat. Oka otti tulokkaan onneksi hienosti vastaan, joten sen suhteen päästiin tosi helpolla. Muuten sitten ei niinkään. Jopella oli pienenä kova tahto eikä minkään vertaa itsehillintää. Jos se halusi jotain, sen piti saada se sillä sekunnilla tai muuten alkoi huuto. Kova sellainen. Muistan erään hetken, kun seisoin naksun ja namien kanssa keskellä olohuonetta ja katsoin jaloissani ympyrää hullun lailla juoksevaa pentua, joka kirkui kurkku suorana. Se olisi halunnut ne nakit heti. Tuon harjoituksen tarkoitus oli opetella istumista, mutta päädyin aloittamaan paljon pienemmästä. Siitä, että pentu on hiljaa.

Kuva: Taru Vallius

Jope osoittautui kyllä pian hyvinkin nokkelaksi pennuksi eikä sitä ollut vaikeaa kouluttaa, kun sai sen ymmärtämään mitä siltä halutaan. Toistoja se vaati tuolloin ja vaatii edelleen paljon, mutta kun se jonkun asian vihdoin oppii niin sen se myös osaa. Suurin ongelma Jopen kanssa on ollut yksinolo. Okan kanssa se pystyy nykyään jäämään kotiin ilman paniikkia, mutta täysin yksin sitä ei voi jättää muualle, kuin autoon. Satunnaisesti se saattaa sielläkin ulvoa, mutta pääosin se kokee olonsa kai aika turvalliseksi. Yksinolo-ongelma nostaa nykyään päätään ainoastaan silloin, kun Jope on kipeä. Silloin se ulvoo kotonakin mikä on kieltämättä hyvä merkki meille siitä, että kaikki ei ole kunnossa.

Kuva: Taru Vallius

Jopen kanssa on harrasteltu vähän sitä sun tätä. Kävin ensimmäiset kaksi vuotta kohtalaisen aktiivisesti ryhmätreeneissä (toko ja agi) lähinnä sen vuoksi, että se oppisi tekemään töitä myös häiriössä. Heinäkuussa 2012 Jope mursi varpaansa, jolloin jouduin jättämään paikan agiryhmässä tauolle. Varvas on jo kunnossa, mutta agihommiin ei olla vielä palattu. Aika näyttää miten asian kanssa edetään. Potentiaalia koirassa kyllä on. Jope on melkoisen nopea ja ketterä ja lisäksi se tuntui nauttivan treeneistä, joten se ainakin puoltaisi agihommiin paluuta jossain vaiheessa. Tänä talvena ollaan treenattu ainoastaan hajutyöskentelyä mikä on ollut mieleistä molemmille. 

Kuva: Taru Vallius

Pienistä mielenhallinnallisista ongelmista huolimatta (tai ehkä juuri siksi) Jope on ollut täydellinen lisä meidän pieneen porukkaamme. Ssujahti joukkoon ihan tuosta vain ja on tullut ehdottomasti jäädäkseen. Olen ehkä jäävi sanomaan, mutta Jope on myös ehdottomasti kauneimpia koiria mitä minun tielleni on tullut ja koen olevani jollain tavalla etuoikeutettu, että minulle on suotu toinenkin näin uskomattoman hyvin minulle sopiva koira. En tiedä tuleeko Jopesta koskaan kovin itsenäistä, täysin omilla jaloillaan seisovaa koiraa, mutta ei sillä ole mitään merkitystä. Tuen sitä juuri niin paljon, kuin se tukea tarvitsee ja niillä eväillä mennään.
 
 Jope on kasvattanut minua vähintään yhtä paljon, kuin minä sitä ja uskon, että meillä on vielä paljon hienoja hetkiä yhdessä. Oli ne sitten kotioloissa, harrastuskentillä tai jossain ihan muualla. Olen todella kiitollinen Tarulle siitä, että tämä pieni runopoika muutti meille silloin lokakuisena iltana. Kuinka paljosta olisimmekaan jääneet paitsi, jos näin ei olisi käynyt.

Kuva: Taru Vallius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti